Nem, nem egy átlagos izomautóról beszélünk egy zs kategóriás akciófilmből. Néhány mozifilmnek megvan az a varázsa, hogy bár nem kimondottan autós témájú, az egyik felejthetetlen emlékünk a moziból kifele jövet a tuti (vagy éppen nem tuti) verda.

1. Ford Econonline – Dumb és Dumber (1994)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

Nem minden autónak kell szépnek lennie ahhoz, hogy akarjuk. Erre nagyon jó példa a Dumb és Dumber – Dilibogyók négy keréken gördülő, szőrös furgonja. A dilibogyók szellemi szintjéhez tökéletesen passzol a csahos járgány. Dumber maga is kutyának öltözve fuvarozza gazdáikhoz az ebeket… több-kevesebb sikerrel. A szőrös monstrum egész sokáig marad útitársa a két fickónak, egészen odáig, míg Dumb le nem cseréli egy kismotorra. A fiúk szellemi szintje ismét megcsillan, de nem volt mit tenni, a kocsi túl sokat fogyasztott, mennie kellett. A modell egyébként nagy sikert aratott az autóimádók körében, többen is hasonló átalakításokat eszközöltek régi, öreg négykerekűjükön, miután kijött a film.  Arra mondjuk sokan kíváncsiak lennének, mit szól a puha külső borítás egy nagyobb viharhoz.

2. VW Bogár – Kicsi kocsi filmek (1969–2005)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A Kicsi kocsi filmek kedves, családi vígjátékok, amiket jobban nem is írhat le közhely: kicsi a bors, de erős. Herbie, a kis Volkswagen bogár szinte csak lesajnáló pillantásokat kap, így minden részben kénytelen megmutatni, mit is tud valójában. Az öntudattal rendelkező autó szinte azonnal belopta magát a nézők szívébe, pláne, mikor megmutatta, akár nálánál erősebb, gyorsabb, fiatalabb autókat is képes kenterbe verni bármelyik versenyen. Ki ne szeretne egy ilyen pimasz, szuper járgányt magának? A Bogár azonban nem mindig örvendett ekkora népszerűségnek, mivel annak idején KdF-Wagenként ismert cég a háború előtt nem tudta legyártani a családi autókat, így évekkel később is a náci múltra emlékeztette az embereket. A gyárat épp ezért nevezték át Volkswagenre, a vezetőség helyére pedig új emberek kerültek. A Bogár lassan megindult először európai majd tengeren túli hódító útjára, és hamar a száguldás és megbízhatóság szerelmeseinek kedvence lett.

3. Pontiac Trans Am – Knight Rider (1982)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

Kitt a valaha volt talán leghíresebb autó, ami filmekben szerepelt. A maga idejében mindenki szeretett volna egy beszélő csodaverdát, ami pillanatok alatt analizálja a helyzetet, és vagány trükkökre képes. Manapság kicsit nevetségesnek tűnik a túlzsúfolt műszerfal és a moszkitókra emlékeztető motorhang, de elég csak meghallani az intró első taktusait, és az ember gyomra máris összeszorul az izgalomtól. Kitt magyar, beszélő replikáját egyébként Varga Zsolt hozta össze, akinek majdnem 5 évbe tellett reprodukálnia a szépséget. A Knight Rider forgatásán összesen 9 autót használtak, amikből több is meghibásodás miatt azonnal a roncstelepen vagy az óceánban végezte. Szomorú tény, hogy a sorozat végeztével a maradék modelleket a készítők kérésére bezúzták. A Kitt iránti rajongás azonban töretlen, a beszélő csodajárgányt még mindig rengetegen áhítják, a retro autós találkozók egyik közkedvelt darabja szerte a világon.

4. DeLorean DMC-12 – Vissza a jövőbe (1985)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A Vissza a jövőbe időgépe első ránézésre egy szuper menő járgánynak tűnik. Persze, amivel utazni lehet az időben, az mi más lenne? A valóságban azonban a DeLorean DMC-12 egy elég silány minőségű, könnyen meghibásodó példány volt. A gyártás körülményei is felébreszthetik a kételyt az olvasóban, ugyanis az első években olyan munkaerő dolgozott a gépek összerakásán, akik még sosem foglalkoztak autógyártással. A megjelenése mégis páratlan volt abban az időben, igaz, a kifogásolható minőségű, felfelé nyíló ajtók sok fejtörést okoztak az autók birtokosainak. A cég elég hamar befuccsolt, mivel nem tudtak elég erős motort szerezni az amúgy masszív sportautóhoz, ráadásul a legyártott darabok körülbelül 4-5 év múlva felmondták a szolgálatot. A gyártás egészen a cég tartalékainak kimerüléséig folyt, ám John Z. DeLorean még ekkor is megpróbálta a hullámok felett tartani a gyárat: drogcsempészettel szerzett pénzt a további fejlesztésekre. A kezdő gengsztert azonban hamar elfogták, az autó tömeggyártását pedig azonnal letiltották. Kicsit ironikus, hogy a filmben sem egy megbízható járműként jelenik meg a modell, ám kétség kívül a franchise meghozta DeLoreannek az áhított halhatatlanságot.

5. Lamborghini tank – A sötét lovag (2005)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A Batmobil már számtalan formában mutatta meg, milyen menő autónk nem lesz soha. Minden korszak esetében más-más járgány illett a denevéremberhez, de abban megegyezhetünk, csakis a legjobbat kapta. Érdekes megfigyelni, miként változtak az autók kialakításai az évek múlásával. Eleinte hosszú, karcsú, már-már futurisztikus járművek szolgáltak a Batmobil alapjául, így az 1966-os Batman filmben egy 1955-ös Lincoln Futura adta az inspirációt, majd 1989-ben egy 1930-as Chevy Impala alvázát és alkatrészeit használták. 1997-ben még mindig az elegánsabb vonalat követték, így a Jaguar D-type és a Delahaye 165 ötvözeteként született meg a Batmobil. A nagy váltást A sötét lovag hozta meg 2005-ben, ahol Batman járgánya, mit szépítsünk rajta, egy négykerekű tank. Azért ez a legérdekesebb az összes közül, mivel maga a rendező, Christopher Nolan ült le tervezőkkel, és álmodták meg a járgányt. Az ihletet katonai járművekből merítették, így egyszerre ötvöződik a Hummer, a Lamborghini és egy harckocsi minden pozitív tulajdonsága. Robosztus mérete ellenére nagyon könnyen mozog a filmben, az elsöprő ereje miatt pedig egy kitörölhetetlen emléket hagyott maga után.

6. Ford Explorer XLT – Jurassic park (1993)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A Jurassic Park ikonikus túraautója sokak szívét megdobogtatta, mikor először megjelent a filmvásznon. Fura, hüllőszerű festése már első látásra kiemeli a többi autó közül, ráadásul robotpilóta vezérelte, és elektromossággal közlekedett egy sínpályán, ami nagyon modernné és vonzóvá varázsolta a gépeket. A kocsiba egy vezérlőegységet ültettek, amivel a központból történt az autók irányítása. Egy nagy vihar kitörésével a hálózati összeköttetés sajnálatosan megszakadt, így az autók leálltak. Újabb apró baki, hogy a park egyik dolgozója, Nedry kikapcsolta az áramot a dinoszauruszok kerítéséből, így a tetszetős kis jeepekből hamarosan csak roncs maradt. Tyrannosaurus-rex – Ford Exploses XLT: 1-0. Viszonylag rövid ideig tartó szereplésük ellenére több rajongó is újraalkotta a túraautókat. Ezekről komplett tutorialokat is találni a YouTube-on. A végeredményről pedig beszéljen az utca emberének arca, mikor megpillantja a nosztalgikus járgányt.

7. 1963 Ford Econoline – Scooby-Doo filmek (1969–napjainkig)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A Csodajárgány már több formában, színben és kialakításban megmutatta magát a nagyérdeműnek. A történet szerint a Rejtély Rt. csapata egy Csodakölykök nevű bandától örökölte meg. A turnébusz nem igazán lett átalakítva, így megmaradt a vidám, hippis beütése, ami pár rész erejéig más járműveknél is visszaköszön (limuzin, csónak, versenyautó stb.). A festés ismét megihlette a rajongókat, de az ötletelés nem állt meg a replikák szintjén. Elindult egy kezdeményezés, aminek keretein belül látványterveket nyújthattak be a lelkes tervezők. De mi is volt a cél? Hogy megalkossák a legdurvább kinézetű Mystery Machine-t. Az abszolút nyertes a YasidDesign csapata lett, akik a rejtélyes-szörnyes koncepcióból alkották meg a Csodajárgány új külsejét. A végeredmény itt tekinthető meg, egyértelműen magáért beszél. Alapul egy Ford Transit kisbuszt vettek, amit teljesen átalakítottak, hogy helyet kaphassanak a hatalmas kerekek és az extrák. Rajongás a köbön!

8. 1959 Cadillac Miller-Meteor – Szellemirtók (1984)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

Ha meghalljuk a szirénáját, biztosan tudjuk, melyik autóról is van szó. A szellemirtók csapata egy régi Cadillackel furikázott, hogy elcsípjék az emberekre törő szörnyeket. Az ECTO-1 sokak kedvencének számított, és ez ma sincs másként. Az autót eredetileg a Wayne Corporation gyártotta, és mentőautóként valamint halottaskocsiként funkcionált. Az oldtimer autó több replikakészítő figyelmét is felkeltette, köztük is a legjobban Paul Harborne-ét. A brit férfi elkészítette a régi szellemirtó csapat autóját, amivel előszeretettel furikázik bárhová. Még az ALDI-ba is. Nem telik el úgy nap, hogy ne állítaná meg egy rajongó, hogy lefotózza az impozáns járművet. Hiába cserélték le az új filmben az öreg Caddyt, a klasszikus örökké klasszikus marad.

9.  1969 Mini Mark III – Mr. Bean (1990-1995)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

A legendás brit sorozat főhőséhez, Mr. Beanhez szinte hozzánőtt a zöld, fekete motorháztetejű mini. A kocsi szinte állandó harcot vívott a kék Reliant Regal Supervan III háromkerekűjével a parkolóhelyért. A 36 lóerős gyöngyszem extrájaként a kormánykerék levehető volt, így Mr. Bean bármikor lelakatolhatta, nehogy lába kéljen az autónak. Utolsó szereplésének végén sajnos kilapította egy tank, de így is 14 rész erejéig megjelenhetett a filmvásznon. A belgiumi Spában rendezett versenyen német rendszámmal újból feltűnt a Mini, ahol az ügyesség és humor kategóriában nagyon szépen teljesített.

10. Ford Anglia – Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

autosprint auto mozi filmes autok akció harry potter mr bean vissza a jovobe szellemirtok knight rider scooby-doo

Zárásként mi mást látnánk szívesebben, mint egy öntudattal rendelkező, láthatatlan, repülő autót? Igen, a Harry Potter filmek legendás, Ford Anglia típusú, leharcolt modelljéről van szó. Ki ne akarna egy olyan autót, amiből sosem fogy ki a benzin, elfér benne 8 ember, két bagoly és egy patkány is? A Potter film forgatásán az autókból körülbelül 15 darabot használtak fel, ezek egyébként az utolsó szériából valók mind. A legtöbb modell megsemmisült a forgatás alatt, és volt, amit ketté kellett vágni. Érdekesség, hogy egy igen rozoga, rozsdaette darabot a One Direction fiúbanda egyik tagja, Liam Payne vásárolta meg egy árverésen, aki a kertjében szeretné elhelyezni az ikonikus autócsodát. Ezen kívül még két autó hollétéről van biztos tudomásunk, az egyik a Warner Brothersnél pihen a másik pedig a Nemzeti Autó Múzeumban.