Bizonyára te is sokat gondolkodtál már azon, mi lenne, ha elvinnéd a lottó főnyereményét. Új ház, új autó, véget nem érő utazások sorozata. Így van? Sokan azonban hosszasan spekulálnak, hová fektetnék be a nem létező nyereményüket. Talán senkit sem lep meg, hogy nem mindenki így áll egy ekkora lehetőséghez. Vannak olyanok, akik túl hülyék ahhoz, hogy a világ legnagyobb mázlistái legyenek.

szerencsesprint lottó nyeremény szerencse balszerencse hülyék adósság

Jose Antonio Cua-Toc

750 000 USD (193 814 914 forint jelenleg)

A 27 éves, guatemalai Jose Antonio Cua-Toc 2010-ben vásárolta meg azt a nyertes lottószelvényt, amellyel 750 000 dollárt nyert. Az alkalmi munkavállalónak nem is jött volna rosszul a pénz, azonban akadt egy aprócska probléma, ami a nyeremény felvételénél tudódott ki. Cua-Toc körülbelül 10 éve tartózkodott illegálisan az USA-beli Georgiában. Hogy elkerülje a kitoloncolást, megkérte a felettesét, Eric Cervantest, hogy váltsa be a nyertes szelvényt helyette. A segítőkész főnök így is tett, még aznap elment a pénzért, a nyereményt azonban a saját nevére vette fel. Ha nem lett volna elég, hogy meglopta az alkalmazottját, az eset után még fel is jelentette a bevándorlási hivatalnál. A tárgyaláson Cua-Toc egy videó felvétellel állt elő, ahol ő maga látszódik egy kiskereskedésben, amint az esti órákban épp megveszi a sorsjegyet. Cervantes azzal védekezett, ő bízta meg a férfit, hogy hozzon neki cigarettát, alkoholt és egy 20 dolláros lottószevényt. Az ügy végére a nyereményből szinte semmi sem maradt, mivel az ügyvédi költségek és az állam által kiszabott büntetések rengeteg pénzt emésztettek fel.

Ian Galtress

1 000 000 GBP (350 339 898 forint jelenleg)

A 46 éves Ian Galtressről mindenkinek az volt a véleménye, hogy az élete egy csőd. Drogfüggősége miatt számtalanszor meggyűlt a baja a hatóságokkal, ráadásul az eladósodás szélén is állt. Gondolnánk, hogy ennek a szerencsétlen flótásnak volt még nagyobb baja is? Galtress végső elkeseredésében megvásárolt két lottószelvényt, egyiket magának, a másikat pedig a barátnőjének. Sok lottózóhoz hasonlóan viszont a férfi nemigen ügyelt a szelvényre, ami a sorsolás estéjére elkallódott. Galtress csupán akkor jött rá, mekkorát hibázott, mikor barátnője arra panaszkodott, csupán egyetlen számmal tér csak el a szelvénye a nyertes sorozattól. A férfi ezután rájött, ő a nyertes, és lázas keresésbe kezdett, de mindhiába. Problémájával a Camelot nevű céghez fordult, ám hónapokon át tartó várakozás után sem kapta meg a nyereményét. Galtress ugyan meg tudta mondani, hogy hol és mikor vásárolta a nyerő szelvényt, annak vonalkódját azonban már nem, így azzal a tudattal kell tovább élnie, hogyha nem olyan hanyag, akár az egész életét megváltoztathatta volna.

szerencsesprint lottó nyeremény szerencse balszerencse hülyék adósság

Vivian Nicholson

152 319 GBP (1 226 189 645 forint jelenleg)

Vivian Nicholson férje 1961-ben hatalmas összeget nyert a totón. Általában minden épeszű ember félreteszi a nyeremény nagy részét: befekteti, leköti, hogy ne fogyjon el olyan hamar. Vivian ehhez képest a vele készült első interjúban kijelentette, esze ágában sincs tartalékolni, olyan hamar el fogja költeni a pénzt, amilyen hamar csak tudja. A riport olvasói rosszallón tekintettek a nőre, aki úgy kezelte férje hirtelen jött vagyonát, mintha a sajátja volna. Az őrült költekezés közben sorra halmozta fel a feleslegesebbnél feleslegesebb luxuscikkeket, mit sem törődött azzal, hogy családja és barátai sorra elfordulnak tőle. Önzése akkor hágott a tetőfokára, mikor férje elhunyt egy autóbalesetben, és még lázasabb költekezésbe kezdett. A tetemes vagyont körülbelül három év alatt teljes egészében felélte anélkül, hogy adakozott vagy megsegítette volna a rászoruló családját. A gazdagságból a mélyszegénységbe zuhanó nő nem számíthatott senkire, mivel szinte minden ismerőse megszakította vele a kapcsolatot.

Callie Rogers

1 900 000 GBP (665 645 807 forint jelenleg)

Callie Rogers talán a legmázlistább tinik közé tartozik. Vagy mégsem? Mindössze 16 éves volt, mikor 2003-ban megnyerte a brit lottó főnyereményét. Szülei azonnal át akarták venni a pénzügyei felett az irányítást, Callie azonban egészen más álmokat dédelgetett. Testképzavara miatt első dolga volt ellátogatni a legdrágább plasztikai sebészekhez, akik különféle beavatkozásokat hajtottak végre a lányon. Callie ezután megújult külsővel és életkedvvel vetette bele magát a gazdagok életébe: luxus hajóutakra, világkörüli utazásokra költött, ezen kívül több luxusingatlant is vásárolt. Mindössze pár év leforgása alatt teljes mértékben eltűnt a nyeremény. A színvonalbeli visszaesést egyáltalán nem viselte jól a lány, többször kísérelt meg öngyilkosságot, majd menekült a drogok és alkohol világába. A leginkább kétes alakok társaságában mutatkozó Callie kiskorúként esett teherbe, ám miután megszülte második gyermekét is, az apát tisztázatlan körülmények között megölték. Vélhetően a tartozások miatt verték halálra a férfit, Callie pedig félelmében visszaköltözött a szüleihez. A történet azonban mégsem zárult olyan keserűen, mivel az egykori lottónyertes azóta boldog párkapcsolatban él, fiatalkori botlását pedig jó leckének fogja fel. Egy elég drága leckének.

Michael Carrol

9 000 000 GBP (3 153 059 086 forint jelenleg)

Michael Carrolt a legtöbben a „Bunkó lottós” néven ismerik. 2002-ben, 19 évesen vitte el a hatalmas összeget, és a legtöbb meggondolatlan nyerteshez hasonlóan ő is all int mondott az életre. Carrolt nem érdekelték a részvények, a kedvező kamatok, illetve vagyongyarapítás céljából az ingatlanpiacra sem akart betörni. Igazi hülyegyerek módjára kezdte el szórni a pénzét, megszámlálhatatlan darabszámú luxusautó gyűjteményre tett szert, jachtokat, házakat, vaskos ékszereket vásárolt magának. A legdrágább italokat és drogokat sem vetette meg, így nem csoda, hogy alkoholgőzben úszva az az őrült ötlete támadt, egyik villájának kertjét versenypályává alakítja. A dologgal nem is lett volna semmi baj, ha nem tartott volna roncs derbit a méregdrága autóival. A költekezés sokba fájt a milliomosnak, aki azután, hogy felélte minden vagyonát, majdnem egy teljes évig munkanélküli segélyre szorult. Közmunkásként szemétszállító lett, majd hentesként helyezkedett el egy húsfeldolgozó üzemnél. A hirtelen jött gazdagságot Carrol egy jó bulinak fogja fel, aki semmit nem bánt meg a történtekből. Állítása szerint, ha újrakezdhetné, még több luxusautót törne össze.

szerencsesprint lottó nyeremény szerencse balszerencse hülyék adósság

Timothy Elliot

1 000 000 USD (258 419 886 forint jelenleg)

Utolsó balfékünk története egészen más, mint az eddigiek. Elliot ugyanis nem a nyeremény megléte után nem gondolkodott, hanem a sorsjegy megvétele előtt. A férfi nagy bűnöző hírében állt, aki az anyagi nehézségeit a legegyszerűbb módon igyekezett megoldani. A rendőrségnek régóta ismerősen csengett a neve, ténylegesen viszont egy félre sikerült bankrablás után tudták csak rács mögé dugni. Elliot a jó magaviselete miatt néhány év után feltételesen szabadlábra került, szerencséje teljében pedig az első útja egy lottózóba vezetett. A frissen megvásárolt kaparós sorsjeggyel meg is nyerte a főnyereményt, azt viszont nemigen gondolta át, hogy sok egyéb más mellett a szerencsejáték is tiltott volt számára a próbaidő alatt. A nyeremény beváltása után Elliot ismét bíróság elé került, az ítélet azonban egészen kedvező volt a férfi számára, aki szabadon távozhatott, amennyiben egy nagyobb összeget felajánl jótékony célokra. Be kell látni, Elliotnak hatalmas szerencséje volt, hiszen a nyeremény elvesztése mellett akár újabb börtön várhatott volna rá a próbaidő megszegése miatt.

Hogy ne csak a balszerencséről szóljon a fáma, íme, egy valódi mázlista, aki kihozta az életből, amit lehetett.

Frane Selak

1 000 000 USD (258 419 886 forint jelenleg)

Selak története egyáltalán nem ott kezdődik, mikor megnyerte a lottó 1 000 000 dolláros fődíját. A férfi élete szinte balszerencsék és pokoli nagy mázlik sorozatára épült. 1962-ben például egy Dubrovnik felé tartó vonaton utazott, ami ismeretlen okokból kisiklott a sínpályáról. A kocsikon tartózkodó utasok közül 17-en életüket vesztették, ám Selak mindössze egy kartöréssel megúszta a tragédiát. Négy évvel később egy buszbalesetet szenvedett el, ahol a jármű váratlanul letért az útról, majd egy jeges folyóba zuhant. Selak ezúttal is megúszta pár zúzódással, az eset után is csak a kihűlés okozta légúti bántalmak gyötörték. Ha mindez nem volna elég, a leghajmeresztőbb kalandja szintén utazás közben történt meg vele. Ezúttal repülőn ült Zágráb felé, mikor a gép ajtaja leszakadt, Selak pedig több utastársával együtt kizuhant a mélybe. Az ekkorra már katasztrófák túlélésében rutinosnak számító Selak csodával határos módon egy elég magas szénaboglyán landolt, és egyedüli túlélőként kórházba szállították, ahonnan pár nappal később haza is engedték. Hogy szerencse vagy balszerencse kísérte Selakot idáig, azt nem tudni, de ha nem érezte volna elég mázlistának magát eddig is, azután, hogy megnyerte a lottót, biztosítékot kapott róla, hogy Fortuna a kegyeibe fogadta.